Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Stonehenge

2010.04.09

 

 

Kép Stonehenge első építői békés földművelők voltak, akik mintegy száz méter átmérőjű kör alakú sáncot emeltek a valószínűleg temetkezési helyül szolgáló terület köré, és az északkeletre nyíló bejárat előtt felállították a később még fontos szerepet játszó, Sarokkőnek nevezett, hat méter magas, 35 tonnás követ. Ez a kő Stonehenge-hez 40 kilométerre lévő Marlborogh-dombságban fejthető.

A következő építési szakasz a harangedény-kultúra népéhez kötődik. Nevüket sírjaikban talált jellegzetes ivóedényekről nyerték. Ez a szakasz már bronzkor idejére tehető. Ekkor csaknem száz év alatt 82 kőoszlopot állítottak fel, melyeket a Stonhenge-től 300 km-re lévő dél-walesi Prescelley-hegységből szállították.

A  kőkör végső arculatát i.e. 1900-as évektől kezdődő építésekor kapta. Ekkor 30 db homokkőből  kőkoszorút alakítottak ki. A harminc méter átmérőjű körön belül ugyancsak koszorút alkotva 40 kékkövet helyeztek el. Ezen belül következett a kőkör legmonumentálisabb együttese, a patkó alakban elrendezett öt darab, ajtókeretre emlékesztető hármaskő: a trilit. az építmény szintén patkó alakban felállított 19 kékkő oszlp és a központban felállított Oltárkő egészítette ki.

Az oltárkő felől figyelve a nyári napforduló, azaz a leghosszabb nappal hajnalán éppen a sarokkő csúcsa fölött lép a Nap a látóhatár fölé.

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.