Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyiptom Művészet

2010.04.09

  PIRAMISOK

Kép Egyiptom első nagy épületei az óbirodalom időszakában a fáráók sírjai fölött jelentek meg. A legősibb sírépítmények a téglalap alaprajzú masztabák, majd később a lépcsős piramisok, melyek már négyzet alapra épültek. A leghíresebbek a Nílus balpartján a memphiszi területen, Gízában találhatók: Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz fáráó piramisai.

A legnagyobb közülük a Kheopsz piramis, melynek építése több, mint 20 évig tartott. Két és fél millió, egyenként 2,5 tonnát nyomó kőtömből illesztették össze. Bejárata az építmény északi oldalán nyílik. innen lefelé rézsútos folyosó vezet a gúla alá, a terméskősziklába vájt áldozati kamrába. A felfelé vezető folyosó is kettéágazik: Abejárat magasságában nyílik a királynő kamrájához vivő folyosó. A másikm ág csiszolt kővel kirakott csarnokká szélesedik. Ezt nag galériának nevezik, melyen továbbhaladva a fáráó sírkamrájába lehet bejutni, Innen szellőzőjáratok nyílnak a piramis külső felszínére. A sírkamra lapos mennyezete fölött öt, a sírteremnek megfelelő szélességű, de alacsonyabb üreg sorakozik. Ezek feladata a sírkímrára nehezedő kőtömeg terhének ellensúlyozása (teherelosztó szerkezet). Az utolsó üreg álboltozatában végződik. A piramis teljes külső felületét csiszolt mészkőlapok burkolták, a piramis csúcsát, a piramidiont pedig gránitlapokkal fedték be.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

TEMPLOMOK

Az óbirodalom korszakára a monumentális sírépítmények, az Újbirodalom idejére pedig az óriási templomok építése a jellemző. Az egyiptomi templom az istenség palotája. A templom alaprajzi rendszere: a hatalmas kapuzat( pülon) mögött oszlopsorral körülvett nyitott udvarkövetkezik, amit egy folyosó köt össze az előudvarral, melyet az oszlopcsarnok követ, ahonnan a templom végén lévő szentélyhez lehet jutni.

SZOBRÁSZAT

Az egyiptomi halotti szertartás előírta az elhunyt, a családtagok és a szolgék képmásának megörökítését. A szobornak az volt a feladata, hogy magába fogadja a halott lelkét. ennek köszönhető, hogy ismerjük a fáráók és a környezetökben élők alakját és arcvonásait.

Írónok szobra

KépA párizsi Louvre-ban találhazó szobor az egyik legismertebb írnokábrázolás. valószínűleg az V. dinasztia egyik előkelő tisztviselőjét ábrázolja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.